english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Τμήματα Προγράμματος
 Αφιερώματα
 Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία
Άντερς Έστεργκαρντ

Φιλμογραφία
1996 Johannesburg Revisited
1999 The Magus
2000 A Burning Issue
2001 Malaria!
2003 Tintin and I
2004 The Vanguard of Diplomacy
2005 Gasolin’
2008 How Short and Strange Life Is
2008 Burma VJ – Reporting from a Closed Country

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Βίντεο Βιρμανία – Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα / Άντερς Έστεργκαρντ

Η Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας (DVB) είναι μια ομάδα 30 περίπου βιρμανών δημοσιογράφων, οι οποίοι καταγράφουν κρυφά με τις κάμερές τους την καταπάτηση των δικαιωμάτων που συντελείται στη χώρα τους. Το υλικό βγαίνει στη συνέχεια παράνομα απ’τη χώρα και εκπέμπεται απ’τα κεντρικά γραφεία της ομάδας στο Όσλο μέσω δορυφόρου. Αυτές τις εικόνες είδε ολόκληρος ο κόσμος στα τέλη του καλοκαιριού του 2007, όταν πήγε να ξεσπάσει επανάσταση. Καθοδηγούμενοι από βουδιστές μοναχούς, πάνω από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά ενάντια στην στρατιωτική χούντα που κυβερνά με σιδερένια πυγμή τη χώρα εδώ και 40 χρόνια. Η ταινία αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από το υλικό που τράβηξαν οι δημοσιογράφοι της Δημοκρατικής Φωνής. Ένας απ’αυτούς δανείζει τη φωνή του για την αφήγηση. Απ’το κρησφύγετό του στην Ταϊλάνδη, βρίσκεται σε επαφή με τους συναδέλφους του μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου ενώ αυτοί καταγράφουν τις εικόνες του ξεσηκωμού: πρόκειται για τρεμάμενες εικόνες τραβηγμένες με κάμερα στο χέρι που δείχνουν τις βιαστικές συσκέψεις μεταξύ των διαδηλωτών, τη βίαιη διάλυση του πλήθους, την αστυνομία να ρίχνει καταγής μοναχούς και πολίτες. Με τις κάμερές τους κρυμμένες μέσα σε τσάντες ή κρατημένες σφιχτά κάτω απ’τη μασχάλη, οι δημοσιογράφοι της Δημοκρατικής Φωνής βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μεταφέρουν το θεατή στην καρδιά του ξεσηκωμού.


Σκηνοθεσία:Άντερς Έστεργκαρντ
Σενάριο:Jan Krogsgaard, Anders Østergaard
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Simon Plum, οι μυστικοί φωτορεπόρτερ της Βιρμανίας
Μοντάζ:Thomas Papapetros, Janus Billeskov Jansen
Ήχος:Martin Hennel
Μουσική:Conny Malmqvist
Παραγωγός:Lise Lense-Møller
Παραγωγή:Magic Hour Films
Συμπαραγωγή:WG Films & Mediamente & Kamoli Films
Αφήγηση:Joshua’BurmaVJ
Φορμά:Digibeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Δανία
Διάρκεια:84'
Έτος Παραγωγής:2008
Παγκόσμια εκμετάλλευση:First hand Films, Switzerland Esther van Messel T. + 41 44 312 2060 F. + 41 44 312 2080 www.firsthandfilms.com
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION:Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 - 0:30
TZON KAΣΣABETHΣ:Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009 - 20:00
Επιστροφή
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία
© 2009 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Powered by Altanet S.A.